Terningkast 6 til STAUT!

Ikke til å unngå.

Det kan virke vel patriotisk å servere toppkarakter til lokale kunstnere når et kreativt produkt skal vurderes. Når det gjelder Staut's plateutgivelse som bærer gruppasnavn som tittel, gjør vi det med god samvittighet. Ørnulf Dyve og gjengen har servert et helstøpt og gjennomarbeidet produkt som har skapt furore langt utenfor dalen. Belønningen er hyppige radioopptredener og deltakelse på festivaler som mange valdresartister bare kan drømme om å opptre på. Som for eksempel Notodden Bluesfestival i august. Og det er fortjent.

Innholdet på Stauts debutplate har basis i roots og folkemusikk, et ikke helt ukjent suksesskonsept. Og sangtekster på dialekt har vært en formel som det siste tiåret har garantert spilletid på radio. Dessverre er det slik at det bare blir smakebiter å høre på eteren. Plata fortjener å bli spilt og lyttet til fra første til siste låt, om og om igjen. Og den passer å bli lyttet til i de fleste sammenhenger, ikke bare på vor- og nachspiel.

Mange av Dyves tekster er til tider bunnløse - i positiv forstand. De inneholder nyanser som oppdages først etter flere gjennomlyttinger. Fulgt av toner og akkompagnement basert på en tradisjon de fleste kjenner, blir dette veldig flott å høre på. Gaute Lein Ausrøds vokal gir låtene den gjennomslagskraften plata trenger. Han takler så vel det humoristiske, som på låtene «Fullt og heilt» og «Papirboblepeng», til det mer váre på låtutvalget, som åpningskuttet «Sjå sole», på en overbevisende måte. Som den yngste i sekstetten framstår han med den autoriteten låtene trenger. Det skinner også gjennom at samtlige musikere i sekstetten har tro på det de holder på med. Dette er ei plate som sitter, og som vil holde seg godt i mange år framover. Og den voksende fanskaren fortjener en oppfølger om ikke så altfor lenge. Imens bør ikke en eneste valdris unngå å kjøpe denne, for treffer du musikkinteresserte utenfor Valdres, vil du garantert få spørsmål om Staut.

Kjell Mære / Avisa Valdres 4.juni 2010